Direct energie besparen

Naast de installatie van zonnepanelen zijn er natuurlijk ook nog andere mogelijkheden om te besparen op je energie verbruik. Wij hebben enkele low-kost energie besparende maatregelen voor u op een rij gezet! Het grootste voordeel: deze maatregelen kunt u in de meeste gevallen direct toepassen!

Tip 1 | Vervang verlichting voor LED verlichting

In iedere ruimte in huis hangt, staat of ligt wel een verlichtingsbron. Van het leeslampje in de hoek, sfeerverlichting boven de bank tot ingebouwde spotjes in de badkamer. Wist u dat voor iedere lichtbron tegenwoordig wel een LED versie verkrijgbaar is? Zelf voor producten als aquaria en bouwlampen zijn er LED-lampen verkrijgbaar. Blijf dus niet gebruik maken van oude lampen en vervang de verlichting voor zuinige LED-verlichting.

Tip 2 | Bespaar energie door apparaten echt uit te zetten!

Veel apparaten zetten we op Stand-by in plaats van uit. Één van de grootste verbruikers is daarmee de tv, maar ook opladers van de telefoon laten we vaak in het stopcontact zitten. Zet daarom apparaten zoveel mogelijk echt uit of trek de stekker uit het stopcontact. Een stekkerdoos met aan/uit schakelaar kan een gemakkelijke tool zijn om meerdere apparaten dagelijks uit te schakelen.

Energie besparen met gordijnen/raamdecoratie

Tip 3 | Gordijnen en raamdecoratie als isolatie

Naast het vervangen van de ramen voor HR++ glas of triple glas. Kunt u in de winter ook veel warmte in huis houden en in de zomer tegenhouden door middel van raamdecoratie.

Goed isoleren gordijnen of raamdecoratie zorgen er in de winter namelijk voor dat als u de gordijnen s’ avonds rond het schemeren sluit, de warmte minder snel via de ramen verloren gaan. Zet ze vervolgens in de ochtend weer open om het huis door de zon te laten opwarmen. In de warme zomerperiodes doe je juist het tegenovergestelde. Houd in de ochtend en overdag de gordijnen dicht om de warmte te weren en zet in de avond als het is afgekoeld de gordijnen en de ramen open.

energie besparen vervang oude apparaten voor een A+++ model DEVI Buitenpost

Tip 4 | Vervang oude apparaten

Ze zeggen wel eens: vroeger, vroeger was alles beter. Maar als we het hebben over energiezuinigheid dan kunt u toch echt beter overstappen op een koelkast, vriezer of droger van nu. Het stroomverbruik van deze apparaten is in de afgelopen 15 jaar enorm gekelderd dankzij betere isolatie, betere grondstoffen en techniek. Daarom is het interessant om oudere witgoed apparaten te vervangen voor een A+++ model, óók als ze nog prima werken. Heeft u een zuinig A+++ model wat stuk is gegaan, dan is het wel aan te raden om deze te laten repareren.

Omdat in de afgelopen jaren de producten steeds energiezuiniger zijn geworden zit er tussen de A+++ producten soms ook nog een wereld van verschil. Op de website energielabel.nl staat een handige uitleg over de labels per apparaat: https://www.energielabel.nl/apparaten

 

Tip 5 | Bespaar op het water gebruik en verbruik

Plaats bijvoorbeeld water besparende ringen op de kranen en/of een waterbesparende kranen in huis en een waterbesparende douchekop in de badkamer.

Wasmachine | Ga pas wassen als je genoeg was hebt voor een volle trommel en was niet te heet. De meeste was kun je prima op 30 a 40 graden goed schoon wassen. Daarnaast hebben de meeste wasmachines van tegenwoordig een eco-stand. Door deze te gebruiken doet de wasmachine wel wat langer over het schoonmaken van de was, maar verbruikt hiermee minder energie.

Het opwarmen van het water duurt vaak een poosje. Zet je de kraan open voor warm water, vang dan het koude water op in een pan, gieter of emmer. Dit water kun je prima gebruiken voor de planten of om je groenten in te koken. Geen warm water nodig? Zorg dan dat alleen de koude kraan open staat.